[VANUIT JE VALKUIL TERUG NAAR JE KERNKWALITEIT]: Chronisch tobben omdenken in positief gedisciplineerd piekeren (basiscoping-strategie slachtofferrol/tobben |elifecoach/ervaringsdeskundige)

slide-piekeren-4schommel

Tobben over je gevoelens(angsten/depressie, etc), geld, relaties, gezin of kinderen, werk of studie, gezondheid, etc. helpt je niet om tot een constructieve oplossing te komen. Sterker nog, je bevriest in je denken, je bent in wezen aan het schommelen (heen en weer gaan) op vaste plek. (passief gedrag slachtofferrol).

Om uit je slachtofferrol te komen, moet je beginnen met actief gedrag: Wensen, willen, veranderen en moed, lef en vertrouwen in jezelf en toekomst krijgen. Het is de bekende slachtoffersvalkuil die jaren kan duren. Sommige herkennen het wel in de metafoor van: “ Dat je jaren op een oude kauwgum aan herkauwen bent?!” Of in een letterlijk in een vicieuze cirkel blijft draaien…
Met onderstaande drie manieren kan je tobben (passief gedag) omdenken in positief gedisciplineerd piekeren (actief gedrag). Daarmee stap je van de figuurlijke schommel/of uit je comfortzone en begint aan een wellicht zware, moeilijke reis, waar je misschien tegen op kijkt?!

Maar elke reis begint met een eerste stap en hoe meer km’ s je maakt, hoe beter/vaardiger je wordt in het oplossen van je huidige / toekomstige problemen. Voor je het weet kan je een probleem-maraton lopen en ben je kampioen probleem-oplosser:

 

[Copingstrategie slachtofferrol/tobben]De drie basis valkuilen van het tobben welke je moet omdenken:
1. Tobben voor /tijdens/na het slapen, zorgt voor grotere problemen, namelijk je gaat ook over het niet-slapen tobben! Gevolgen zijn dat dat je dat nare/ellendige gevoel dat je al had, alleen groeit en je nog ellendiger/naar gaat voelen. Typisch voorbeeld van een negatieve spiraal tobben, waardoor je hulpeloosheid, slachtofferrol en problemen nog groter worden.
Omdenken: Gedisciplineerd piekeren 2 uur voordat je gaat slapen, help je beter te slapen. Werk je probleem uit van A tot Z., en noteer wie je allemaal om hulp/begeleiding/etc kan vragen. Leg je aantekeningen opgevouwen naast je bed. En laat het daarna los. Als je dan gaat slapen en wordt wakker van weer tobben, kan je jezelf aanspreken op je gedrag: “ Ik heb al twee uur naar oplossingen gezocht, morgen is weer een nieuwe dag en ronde, nu is tijd om te rusten en slapen! ”Stap ook niet in verleiding/valkuil om kort iets toe te voegen, maar wees streng naar jezelf toe! “Belofte maakt schuld en ik verlooch mezelf nu niet, maar doe het morgen als ik ben uitgerust en beter voel.”

2. Hoe meer je gaat tobben, hoe meer ‘ beren je op de weg gaat zien’. En andere blokkades / belemmeringen / hindernissen / etc.. Daarboven op zit je wellicht ook vol valkuilen, blinde vlekken, starre gedachten, foute gedachten, vooroordelen etc. Besef dat slapen belangrijker is op lange termijn dan het probleem, wat je wellicht groter maakt dan het is?!
Omdenken: Gedisciplineerd piekeren over niet alleen de negatieve gevolgen, maar over de positieven aspecten ervan. Elk probleem heeft wel een ‘ zilver randje’ :
Reflecteer op je tobben-gewoonte door een A4 te pakken met twee kolommen. Schrijf in eerste kolom je problemen op, de tweede kolom een positief punt van dat doemscenario/probleem. En ga zo maar door. Kan je geen positieve kanten vinden, vraag dat om hulp van iemand met een frisse blik om feedback. Yin / Yang filosofie de je je eigen kan maken is deze: “ Elk nadeel heeft zijn voordeel” .

3. Je omgeving gaat je mijden en wordt geïrriteerd van jouw klaaglied en je tobben. Als je ziet dat je omgeving, negatief op je reageert: “ Waarom verpest je de sfeer, met je tobben/klagen zo?” , “ Het is altijd het zelfde met jouw, hou op met tobben/klagen en doe positiever” , “ Daar heb je de buurvrouw weer die constant aan tobben/klagen is, laten we weggaan voor ze er is!” etc.
Omdenken: Tobben over problemen delen niet in detail, maar in het vertellen wat het met je doet. Dan ben je niet aan klagen, maar in gesprek over je ervaringen en je gevoelens erover. Vraag je omgeving, familie, vrienden, begeleiders of anderen in je netwerk om positieve feedback of tips die je kunnen helpen. Zeg ook eerlijk dat je open staat en niet zit te wachten op geruststellen in de vorm van “Ach, alles kom altijd goed of op zijn pootjes terecht” etc. Of medelijden, maar wel compassie, empathie of sympathie. Eventueel respect, erkenning en ruimte voor jezelf vragen/opeisen. Wees niet te bescheiden of cijfer jezelf niet weg, als het om belangrijke zaken gaat. Het gaat tenslotte over jouw gevoels en houding tegen het probleem. Zie in dat jezelf veroordelen, jezelf de schuld geven, jezelf kleineren, negatief denken, jezelf kleiner maken of wegcijferen je alleen maar verder van constructieve oplossingen brengt! En luister met respect, erkenning en ruimte naar de feedback, pak eruit wat voor jouw situatie kan werken en ga ernaar handelen/actie op nemen. Dus ook ECHT uitvoeren en doen. Veel mensen houden op met zoeken naar oplossingen als ze een maal het probleem begrijpen/bewust zijn. Maar dat is de eerste stap van een meestal lange en moeilijke reis naar je einddoel. Ontwikkel dus een visie, en blijf niet hangen in dromen. Visie is dromen en daarop handelen, actie nemen. Domen is passief, visie is actief gedrag!

Bovenstaande basiscoping-strategie voor mijn slachtofferrol/tobben in tijden van problemen, heb ik ontwikkeld na jaren van studie, oefenen, trainingen, sparren, toneelspelen etc. En heeft mij en mijn cliënten die ik adviseer deze methode te gebruiken geholpen in een andere rol te komen. Bijvoorbeeld als elfecoach / ervaringsdeskundige, maar ik kan ook een kunstenaar in problemen worden of een hoogleraar/professor/etc?

 

Mijn motto/metafoor is dan ook:
“ Wij mensen zijn als filmprojectors en bepalen zelf welke filmrol we afspelen”

Dus is die (oude) film over je slachtofferrol/problemen saai geworden en wil je weer spanning, levenslust, liefde en genieten van het leven:

 

“ Denk/gedrag je rijk (winnaarsmentaliteit), in plaats van je arm/ (verliezers-mentaliteit) te denken/gedragen!”

Begin met weer de regie/controle over je leven terug te krijgen/pakken, NU! Dan eindeloos in een slachtofferrol te blijven hangen en te tobben….er is een uitweg en hopelijk handel je naar?!

 

Ik wens je al het goed en sterkte

MvG

Elifecoach / ervaringsdeskundige

 

Geplaatst op 23 januari 2018, in coaching, emotions, empowerment, lifecoaching, people, positive thinking, RET, Visie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Chances: Samen komen we eruit....

Samen komen we eruit....

Sport, niet altijd leuk!

Sport, Training, Coaching, Psychologie, Beleid, Pestpreventie, Sportvereniging.

OBSERVATIONS

AARDEWIJN

syndroomvankim

genezing niet mogelijk.

toegepast visualiseren

Tips, methodes en trainingen om visualiseren toe te passen in je dagelijks werk

trenducation

Empowering Learners & Designing Learning Spaces

Welcome by Rigi ☯ lifecoaching n training gasparac@gmail.com ❈ Amsterdam

#philosophy #lifecoaching #relationships #love #quotes #wisdom #awereness #personalpower

marionsmoon.wordpress.com/

www.marionsmoon.nl

Tara Mediation creëert ruimte om verder te gaan

Tara Mediation schrijft voor hen die overwegen te scheiden, hebben besloten te scheiden en reeds gescheiden zijn.

idee71 zakelijk vloggen en Fanconnection

Uitvoerbare ideeën voor socialmedia, video en zakelijk vloggen

ikparticipeer

Participatie - Inzetten - Empowerment - Studenten - Ervaringsverhalen - Generatie Y

The Lifestyle Factory.

Think big | Blog by Jasmine Julia Josephine Hermus

van dichtbij

over het zout op m'n huid, spruitjes met spiegels en de rammelende rest

eTZEtera...

Lifestyleblog over health, fotografieprojecten, bloggen, social media, online etzetera

Miss Minie

Liefde. Leven. Passie.

%d bloggers liken dit: